Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά την 25η Μαρτίου;-Δείτε συνταγές




Η παράδοση θέλει την 25η Μαρτίου να τρώμε μπακαλιάρο και μάλιστα με σκορδαλιά. Γνωρίζετε όμως πώς προέκυψε αυτή η συνήθεια και πώς μπορούμε να διώξουμε τη μυρωδιά του σκόρδου;

Μέσα στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία μας επιτρέπει δύο εξαιρέσεις κατά τις οποίες μπορούμε να φάμε ψάρι. Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.

Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα μπορούσαν να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν σε απομακρυσμένα χωριά είχαν πρόβλημα γιατί δεν υπήρχαν ψυγεία.

O μπακαλιάρος, λοιπόν εκείνα τα χρόνια, ήταν ιδανικός, γιατί ήταν φθηνός και μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα όταν γινόταν παστός.

Στην Ελλάδα η δημοφιλέστερη συνταγή είναι μπακαλιάρος με σκορδαλιά κι αυτό γιατί το σκόρδο είναι ελληνικό, η σκορδαλιά παραδοσιακή και ταιριάζουν γευστικά πάρα πολύ.



Πώς φεύγει η μυρωδιά του σκόρδου

Aν τελικά επιλέξετε να φάμε σκορδαλιά, άλλα θέλετε να διώξετε τη μυρωδιά του από το στόμα σας, υπάρχει τρόπος.

Μπορείτε να μασήσετε φυλλαράκια φρέσκου μαϊντανού, ή να φάτε λίγο ελληνικό καφέ ωμό.

Ένα καρφάκι γαρύφαλλο που θα κρατήσετε στο στόμα σας είναι μια πολύ καλή λύση.

Τα φύλλα του φασκόμηλου έχουν καλά αποτελέσματα, επίσης και το μήλο βοηθάει πάρα πολύ.






Δείτε συνταγές με μπακαλιάρο

1. Μπακαλιάρος κροκέτες με σκορδαλιά

Υλικά

1 κ. μπακαλιάρο παστό (φιλέτο ή ολόκληρο)

αλεύρι

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Χυλός για τηγάνισμα

1 1/2 φλιτζάνι περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτί μπύρα (330 ml)

1 αβγό

πιπέρι, ελάχιστο αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε τον μπακαλιάρο να φύγει το πολύ αλάτι, τον κόβουμε σε κομμάτια και τον βάζουμε να ξαλμυρίσει σε άφθονο κρύο νερό για 24 ώρες ή και περισσότερο, αν τα κομμάτια είναι χοντρά. Αλλάζουμε συχνά το νερό.

Όταν είναι έτοιμος, αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα και τον στραγίζουμε για να στεγνώσει.

Για να φτιάξουμε το κουρκούτι ανακατεύουμε σε φαρδύ, βαθύ σκεύος το αλεύρι με λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε τα 3/4 της μπύρας, λίγη- λίγη, ανακατεύοντας με το σύρμα των αβγών, μέχρι να γίνει ένας λείος, πηχτός, ομοιογενής χυλός. Προσθέτουμε το ασπράδι που έχουμε χτυπήσει σε ελαφριά μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά. Αφήνουμε το κουρκούτι για λίγη ώρα στο ψυγείο, να παγώσει.

Σε βαρύ, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο μέχρι να κάψει. Αλευρώνουμε τα κομμάτια του ψαριού, τα τινάζουμε καλά, τα βυθίζουμε στο κουρκούτι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι λίγα λίγα, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Τα πιάνουμε ελαφρά με πιρούνι και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά μόνο όταν βεβαιωθούμε ότι ξεροψήθηκε καλά η κρούστα. Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να τα σερβίρουμε. Δεν ρίχνουμε λεμόνι, για να μην πανιάσει η κρούστα.

Σκορδαλιά

1 κιλό πατάτες 4 σκελίδες σκόρδο (αυξάνετε κατά προτίμηση)

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο περίπου

Χυμός από 1-2 λεμόνια (κατά προτίμηση)

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε. Λιώνουμε το σκόρδο, το προσθέτουμε στις πατάτες προσθέτοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

2. Μπακαλιάρος στιφάδο

Υλικά:

2 μπακαλιάροι 1 1/2 κιλό περίπου

2 κρεμμύδια χονδροκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

2 ντομάτες, τριμμένες

χυμός ντομάτας

1/2 ποτηράκι λευκό κρασί

2 δαφνόφυλλα

αλάτι, πιπέρι

λίγο ξύδι

ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Πλένουμε τους μπακαλιάρους και του κόβουμε σε φέτες, ή τους αφαιρούμε το κόκκαλο και τους ανοίγουμε στη μέση κάθετα. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5′, για να δέσει λίγο η σάλτσα.

Τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα τους μπακαλιάρους και τους αφήνουμε να σιγοψηθούν, χωρίς να ανακατεύουμε, για 20 -25΄περίπου.

3. Μπακαλιάρος στη λαδόκολλα

2 μπακαλιάροι 1 1/2 κιλό περίπου

10 φύλλα μαρουλιού

2 κρεμμύδια σε λωρίδες

1 λεμόνι σε λωρίδες

170 ml κρασί λευκό ξηρό

κόκκοι πιπεριού

2 φύλλα δάφνης

1/2 φλιντζάνι ελαιόλαδο

1 κ.σ χυμός λεμονιού

1 κ.σ. μαργαρίνη

Εκτέλεση

Ζεματίζουμε τα φύλλα μαρουλιού και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

Καθαρίζουμε τους μπακαλιάρους και γεμίζουμε την κοιλιά τους με τις λωρίδες λεμονιού και το ένα κρεμμύδι. Αλατίζουμε και τους τυλίγουμε με τα μαρουλόφυλλα.

Ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερό, το κρασί, το κρεμμύδι, τους κόκκους πιπεριού και το δαφνόφυλλο γύρω από το ψάρι και τα τυλίγουμε όλα μαζί με την λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για 30′ περίπου ή έως ότου ψηθεί.

Βγάζουμε τους μπακαλιάρους και τους τοποθετούμε σε πιατέλα. Σουρώνουμε το ζουμί και το βράζουμε σε κατσαρολάκι μέχρι να μείνει το μισό. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακτεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει σάλτσα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τα ψάρια ή την κρατάμε ξεχωριστά.

Συνοδεύουμε με ψητά ή βραστά λαχανικά.

4. Μπακαλιάρος με μπύρα

Υλικά

1 1/2 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου

1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες

Μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 καρότο σε ροδέλες

1 κουτάκι μπύρα

1 κιλό πατάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε το μπακαλιάρο και τον τοποθετούμε σε ταψί. Τον καλύπτουμε με τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε. Σκορπίζουμε μέσα στο ταψί και τα υπόλοιπα μυρωδικά και περιχύνουμε με τη μπύρα και το λάδι.

Ψήνουμε στους 200° για 1 ΄ώρα περίπου κι αν χρειαστεί στη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε νερό.

Καλή σας όρεξη!






Pontos-News.Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου